Trei tipuri de oameni de la care nu trebuie sa accepti sfaturi

23 mart.

Trei tipuri de oameni de la care nu trebuie sa accepti sfaturi

De-a lungul vietii, am primit destule sfaturi proaste incat sa le pot scoate la imprimanta si sa invelesc muntele Everest. Toata lumea se ofera sa dea sfaturi, fie ca le-ai cerut sau nu, si e greu sa deosebesti un sfat intelept de unul … mai putin intelept. Problema este ca nici nu stii care este raspunsul corect pana cand problema ta nu se rezolva. Iata cateva tipuri de oameni de la care nu trebuie sa iei sfaturi:

  • persoanele foarte zeloase. Persoane care-ti spun „Stiu cum e sa ai un copil care nu te asculta. De ce nu vii la biserica mea duminica asta si ne rugam sa-i treaca obraznicia?” sau „Ai fost concediat inainte de sarbatori. Asta nu s-ar fi intamplat daca era X presedinte. Cu cat scapam de Y mai repede, cu atat mai bine”. Sunt oameni care duc fiecare conversatie in interesul cauzei lor, asteptam parca momentul in care pot aduce vorba despre asta. Acesti oameni nu numai ca ofera sfaturi nesolicitate, dar le forteaza tuturor.Trebuie sa nu uitam ca respectivele cauze ii afecteaza/intereseaza pe ei, si nu pe noi.
  • sfaturilingusitorii. Persoane care-ti spun „Nu ar trebui sa conteze ca ai purtat tricoul ala vechi cu Britney Spears la interviul pentru locul de munca. E clar ca tipul ala nu stie sa se distreze” sau „Ti-a dat sase pe lucrarea aia? N-o asculta, pur si simplu nu te place. Lucrarea a fost perfecta! Fa cum ai facut pana acum pentru ca e evident ca tu stii mai multe despre aceasta tema decat profesoara!”. Acesti oameni care nu vor sa te supere, fie ca au nevoie de ceva de la tine sau din oricare alt motiv, nu-ti vor spune niciodata adevarul. Si e usor sa te inconjori de astfel de oameni, pentru ca toti vrem sa fim apreciati in ceea ce facem, chiar si cand gresim. Insa avem nevoie si de acea persoana care sa ne deschida ochii.
  • instigatorii. Persoanele care-ti spun „A intarziat la cina IAR? Trebuie sa-i dai papucii si sa treci peste. E clar ca nu-i pasa de tine. Probabil ca te insala.” sau „Daca mi-ar fi spus mie asa ceva, i-as fi dat una!”. Acest tip de oameni iti sugereaza tie sa faci ceea ce ar vrea sa vada sau sa faca ei, insa nu ar face-o pentru ca isi dau seama de consecinte. E usor sa-ti spuna „Zi-i sefului ce parere proasta ai despre el si pleaca de acolo!”, insa ei nu ar face la fel, in viata reala, pentru ca atunci isi dau seama de consecinte. Cand iti dau sfatul tie, insa, nu reusesc sa vada lucrurile la fel de personal si e probabil cea mai mare greseala sa le urmezi sfaturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *