Terapia cu lumina
Este in nou acel moment al anului cand se intuneca din ce in ce mai devreme, astfel ca la orele 16 sau 17 este deja intuneric afara. Din aceasta cauza, tot mai multi oameni asociaza acest sezon cu depresia sau cu tulburarile afective sezoniere (SAD). O forma de a trata aceste stari depresive datorate sezonului este terapia cu lumina- sau expunerea in interiorul unei incaperi la o lumina fluorescenta, vreme de cateva saptamani. In prezent, oamenii de stiinta sunt de parere ca terapia cu lumina ar putea fi extrem de eficienta si pentru starile de depresie care nu sunt cauzate de acest sezon.
Studiul a fost realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea British Columbia si este primul studiu controlat cu placebo care descopera ca terapia cu lumina este o modalitate eficienta de a preveni pericolul depresiei de sezon dar si a celei non-sezoniere.
„Aceste rezultate sunt foarte interesante deoarece terapia cu lumina este ieftina, usor de accesat si de folosit si are foarte putine efecte secundare. Pacientii pot utiliza terapia cu lumina impreuna cu alte tratamente, cum ar fi antidepresivele sau psihoterapia”- sustine Dr. Raymond Lam, profesor la UBC si autor al acestui studiu.
Cu toate acestea, cercetarile realizate in trecut contrazic rezultatele acestui studiu. Un studiu recent a comparat efectele terapiei cu lumina si terapia cognitiv comportamentala pe pacientii care sufera de SAD, si au descoperit ca o sedinta la terapeut sau psiholog inlatura starile depresive sau cele de stres intr-un mod mult mai eficient.
Terapia cu lumina este o povara
Totusi, autorii acestui studiu sustin ca terapia cu lumina poate fi greoaie comparativ cu cea cognitiv comportamentala. „Terapia cu lumina este un tratament paliativ, cum este si medicamentatia pentru tensiunea arteriala, de exemplu, care solicita continuarea tratamentului daca se doreste obtinerea unor rezultate eficiente. Terapia cu lumina cel putin 30 de minute in fiecare zi timp de cinici luni poate fi o adevarata povara”- sustine Kelly Rohan, profesor de psihologie la Universitatea din Vermont.