Serviciul si boala

callinsick 10 sept.

Serviciul si boala

Modul cum te comporti la servici intr-o zi in care esti bolnav ii spune sefului foarte multe despre tine, ca si angajat. Ii arata cum mentii echilibrul intre responsabilitatile pe care le ai fata de companie si colegi si nevoile tale personale; dezvaluie de asemenea cat de constient esti de rolul pe care il ai in cadrul echipei si cat de mult te poti gandi si la ceilalti si nu in ultimul rand arata cum te-ai putea comporta intr-o situatie neasteptata, neprevazuta, legata de munca, o situatie asupra careia nu ai nici un control, identica din acest punct de vedere cu o eventuala raceala imprevizibila sau alta boala de care ai putea suferi.

Ideea de baza nu e ca ar trebui sa vii la munca oricat de rau ti-ar fi, deoarece toata lumea se bazeaza pe tine. Dimpotriva, nu e recomandat, mai degraba iti iei cateva zile libere pana iti revii, decat sa afectezi bunul mersi al treburilor sau, mai rau, sa imbolnavesti si colegii, in acest fel totul se da peste cap. Asa ca daca te simti foarte rau, mai degraba ramai acasa pana ti se imbunatateste starea. Conteaza totusi foarte multi si cum iti anunti seful, in momentul in care trebuie sa ii spui ca iti iei liber pentru ca te simti rau sau esti bolnav.

De preferat este sa il anunti cat mai devreme in cursul zilei, fie telefonic, fie prin e-mail – in zilele noastre fiecare manager isi verifica zilnic e-mail-ul si astfel va sti din timp ca vei lipsi, chiar dinainte de a ajunge la birou, verificand noutatile pe telefon, acasa, inainte de a pleca spre servici. Cu cat afla mai din timp, cu atat mai bine, poate sa faca si eventualele schimbari sau aranjamente in asa fel incat lipsa ta sa fie suplinita si sa nu afecteze proiectele in care esti implicat. Daca ai ajuns deja la birou si iti dai seama ca nu poti munci si trebuie sa pleci, nu astepta sa se faca ora 10 – cand ajunge seful – ca sa il anunti. Atunci are deja stabilita agenda si planurile pentru ziua respectiva.

Nu trebuie sa ii comunici toate detaliile medicale, poate considera o pierdere de timp citirea acestora. Seful are grija doar sa planifice ziua in continuare tinand cont de lipsa ta, nu are rost sa oferi explicatii inutile. Daca aveai proiecte ce asteptau un raspuns urgent, trebuie sa le mentionezi si pe acestea, si pe cat posibil poti sa propui tu sau sa desemnezi colegii care crezi ca ti-ar putea suplini lipsa, ii economisesti astfel timpul sefului si te va aprecia in ciuda incruntarii initiale la aflarea vestii ca vei lipsi.

Ca sa nu fii nici tu deranjat, anunta ca vei reveni cand te vei simti mai bine, in acest fel nu vei fi nici tu cautat in mod inutil, insa nu iti inchide telefonul, poate sunt chestii urgente ce nu sufera amanare si va trebui sa raspunzi.

Tine cont de toate acestea si … insanatosire grabnica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *