Provocarile studiului in strainatate
Cursurile in strainatate vin cu partea lor de cerinte si provocari, insa aceasta nu trebuie sa descurajeze studentii. Multe tari din lume sunt renumite pentru calitatea invatamantului, educatiei si cercetarii. Este necesara multa munca pentru a reusi sa fii admis in una din aceste renumite institutii, insa gandul de a trai in alta tara ii face sceptici si reticenti pe studenti. Important de mentionat este ca odata ajunsi in alta tara, studentii realizeaza ca tot ceea ce au citit prin ghidurile de calatorie este diferit fata de ceea ce experimenteaza. Acest fapt ii poate face sa se simta straini, experienta cunoscuta sub numele de soc cultural. Aceasta este principala provocare pentru cei ce iau aceasta decizie, insa beneficiile depasesc provocarile.
Printre problemele cu care se confrunta studentii la ajungerea in alta tara se numara prejudecata si stereotipia. Acestea sunt greu de inlaturat, inradacinate in subconstient, si sunt primul lucru de evitat. In loc sa se bazeze pe idei preconcepute, trebuiesc sa descopere persoanele cu care se intalnesc ca atare. Pe de alta parte studentii straini se pot simti complexati, pentru ca vor fi perceputi diferit de ceilalti, datorita modului cum vorbesc, cum se comporta si cum se imbraca. Aceasta este insa doar o reactie initala, ulterior se vor obisnui si vor aprecia unicitatea si originalitatea studentului.
Problemele financiare si constrangerile monetare sunt printre cele mai mari provocari ale studiului in strainatate, insa exista moduri de rezolvare si pentru aceasta problema. Daca nu ai reusit sa obtii o bursa, poti apela la ajutorul unui imprumut pentru studii, iar dupa angajare il vei rambursa. Daca timpul iti permite iti poti lua si un job part-time care te va ajuta din punct de vedere financiar.
Dorul de casa se face simtit datorita diferentelor culturale. Inainte de a impacheta tot si a pleca inapoi acasa trebuie sa intelegi ca este o reactie normala, adaptarea intr-un nou mediu necesita timp. Important este sa nu iti pierzi ambitia si sa profiti de toate oportunitatile ce ti se ofera.
Cateva alte provocari ar fi cele privind mancarea, vremea, transportul, bariereele lingvistice, insa acestea le poti vedea ca si oportunitati care sa contribuie la dezvoltarea ta personala. Nu trebuie sa lasi ca aceste lucruri sa te doboare si sa te impiedice sa iti urmezi visele. Odata ce ai ales sa mergi pe acest drum, mergi pana la capat, fii hotarat in ceea ce faci si vei avea numai de castigat.