Originea virusului HIV

31 aug.

Originea virusului HIV

Cea mai periculoasa boala de pe fata pamantului a fost descoperita pentru prima data in anul 1981, in randul consumatorilor de heroina si a comunitatilot de homosexuali, iar putin mai tarziu, in anul 1983, oamenii de stiinta au numita aceasta boala Sindromul Imunodeficientei Dobandite – SIDA. La trei ani dupa ce si-a primit numele, specialistii au ajuns la concluzia ca aceasta afectiune este cauzata de un virus, care a fost numit virusul imunodeficientei umane- HIV. Dupa indelungi cercetari la nivelul populatiei dar si asupra nivelului genetic, oamenii de stiinta au descoperit ca acest virus a intrat in Statele Unite pentru prima data in anul 1966, provenienta sa fiind din Africa- din Camerun dar si din Congo, reusind sa ajunga aici prin Haiti.

Astfel, specialistii au reusit sa gaseasca ceea ce ar putea fi pacientul zeo, adica primul om care a fost infectat cu HIV. Astfel, pacientul zero a contactat acest virus in anul 1908, atunci cand aborigenii din Africa de Vest vanau cimpanzei pentru a se hrani. Aceasta este calea prin care HIV-ul s-a raspandit si la oameni.

Descoperirile din noul mileniu

In jurul anului 2006, oamenii de stiinta au realizat ca originea HIV-ului provine de la o anumita grupa de cimpanzei, care traiesc in zona de sud este a Camerunului si in nord estul Congo. Maimutele din aceasta zona sunt cunoscute pentru ca sunt purtatoare ai virusului SIV- adica virusul imunodeficientei simiane. Cu toate ca este un ”urmas” al virusului HIV, organismul uman reuseste sa distruga SIV in numai cateva saptamani dupa ce a fost infectat. Cu toate acestea, comunitatea stiintifica este de parere ca SIV a ajuns in pacientul zero prin contact direct cu sangele, care probabil s-a taiat in timp ce taia prada.

Exista o multime de studii care confirma aceasta teorie, care sustine ca maimutele sunt primele specii care au fost infectate cu HIV inca de acum 16 milioane de ani in urma. O echipa de cercetatori si-au concentrat atentia asupra acestui subiect si au analizat o gena antivirala care poarta numele de TRIM5, care impiedica multiplicarea de virusi. In cazul oamenilor, aceasta proteina nu se intalneste in cantitati suficiente pentru a ne proteja de dezvoltarea virusului HIV, cu toate ca la primate acest lucru se realizeaza cu succes.

Astfel, in urma unor indelungi experimente, oamenii de stiinta sustin ca organismul maimutelor s-a adaptat intr-un mod uimitor, reusind sa faca fata acestor virusi extrem de periculosi in randul speciei umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *