Originea virusului HIV
Cea mai periculoasa boala de pe fata pamantului a fost descoperita pentru prima data in anul 1981, in randul consumatorilor de heroina si a comunitatilot de homosexuali, iar putin mai tarziu, in anul 1983, oamenii de stiinta au numita aceasta boala Sindromul Imunodeficientei Dobandite – SIDA. La trei ani dupa ce si-a primit numele, specialistii au ajuns la concluzia ca aceasta afectiune este cauzata de un virus, care a fost numit virusul imunodeficientei umane- HIV. Dupa indelungi cercetari la nivelul populatiei dar si asupra nivelului genetic, oamenii de stiinta au descoperit ca acest virus a intrat in Statele Unite pentru prima data in anul 1966, provenienta sa fiind din Africa- din Camerun dar si din Congo, reusind sa ajunga aici prin Haiti.
Astfel, specialistii au reusit sa gaseasca ceea ce ar putea fi pacientul zeo, adica primul om care a fost infectat cu HIV. Astfel, pacientul zero a contactat acest virus in anul 1908, atunci cand aborigenii din Africa de Vest vanau cimpanzei pentru a se hrani. Aceasta este calea prin care HIV-ul s-a raspandit si la oameni.
Descoperirile din noul mileniu
In jurul anului 2006, oamenii de stiinta au realizat ca originea HIV-ului provine de la o anumita grupa de cimpanzei, care traiesc in zona de sud este a Camerunului si in nord estul Congo. Maimutele din aceasta zona sunt cunoscute pentru ca sunt purtatoare ai virusului SIV- adica virusul imunodeficientei simiane. Cu toate ca este un ”urmas” al virusului HIV, organismul uman reuseste sa distruga SIV in numai cateva saptamani dupa ce a fost infectat. Cu toate acestea, comunitatea stiintifica este de parere ca SIV a ajuns in pacientul zero prin contact direct cu sangele, care probabil s-a taiat in timp ce taia prada.
Exista o multime de studii care confirma aceasta teorie, care sustine ca maimutele sunt primele specii care au fost infectate cu HIV inca de acum 16 milioane de ani in urma. O echipa de cercetatori si-au concentrat atentia asupra acestui subiect si au analizat o gena antivirala care poarta numele de TRIM5, care impiedica multiplicarea de virusi. In cazul oamenilor, aceasta proteina nu se intalneste in cantitati suficiente pentru a ne proteja de dezvoltarea virusului HIV, cu toate ca la primate acest lucru se realizeaza cu succes.
Astfel, in urma unor indelungi experimente, oamenii de stiinta sustin ca organismul maimutelor s-a adaptat intr-un mod uimitor, reusind sa faca fata acestor virusi extrem de periculosi in randul speciei umane.