Nellie Bly

Nellie Bly 8 mai

Nellie Bly

Nellie Bly era pseudonimul jurnalistei americane Elizabeth Cochrane Seaman, nascuta pe 5 mai 1864 si decedata pe 27 ianuarie 1922. Aceasta a fost si scriitoare, magnat si s-a ocupat cu o suita de activitati de caritate, fiind foarte cunoscuta pentru calatoria ei record de doar 72 de zile in jurul lumii, cautand sa intreaca recordul personajului Phileas Fogg din „Ocolul Pamantului in 80 de zile” de catre Jules Verne, precum si datorita jurnalismului ei investigativ in care s-a prefacut ca are probleme psihice pentru a studia o institutii de boli mintale din interior. Aceasta a fost pioner in domeniu si a lansat un nou mod de a practica jurnalismul investigativ.

Plictista cu „articolele femeiesti” care i se ofereau la „Pittsburgh Dispatch”, aceasta a plecat in New York in 1887. Ramasa fara bani dupa patru luni, l-a convins pe seful redactiei de la „New York World” sa o lase sa plece intr-o misiune sub acoperire, in care s-a prefacut ca este nebuna pentru a investiga brutalitatile si neglijarea de la Woman’s Lunatic Asylum de pe insula Blackwell.

Dupa o noapte in care a exersat diferite expresii in fata oglinzii, s-a cazat la un internet, unde a refuzat sa se culce, spunanu-le celorlalti cazati acolo ca le era frica de ei si ca ei arata a nebuni. La scurt timp, acestia au decis ca ea era cea nebuna, iar a doua zi au chemat politia. Fiind dusa in fata unui tribunal, s-a prefacut ca are amnezie, iar dupa ce au examinat-o mai multi doctori, au declarat-o nebuna de legat.

Fiind internata in azil, Bly a trait experientele ingrozitoare pe propria mele. Mancarea consta din supa de terci de ovaz, carne stricata, paine care era cu putin mai buna decat aluatul uscat si apa de baut murdara. Pacientii periculosi erau legati impreuna cu sfori. Pacientii erau fortati sa stea pentru majoritatea timpului zilei pe banci tari, fiind prea putin protejati de catre frig. Gunoaie se aflau peste tot in zona de mancare. Sobolanii infestasera spitalul. Apa de spalat era rece si galetile erau turnate peste capul lor. Asistentele se purtau abuziv cu paticientii, la care tipau sa taca, batandu-i daca nu faceau dupa cum li se spunea. Vorbind cu cativa dintre ceilalti pacienti, Bly s-a convins ca unii erau la fel de sanatosi mintal ca ea.

Dupa zece zile, Bly a fost eliberata la cererea ziarului „The World’s”. Raportul ei, publicat ulterior sub forma unei carti denumite „Zece zile in casa de nebuni” a produs senzatie, transformand-o intr-o figura publica. O ancheta s-a deschis asupra conditiilor din ospiciu, iar medicii au fost cercetati asupra metodelor folosite pentru a determina ca Bly era nebuna. In urma raportului ei, lucrurile s-au schimbat semnificativ in sistemul de sanatate american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *