Lapte vs. iaurt
De secole se spune ca o persoana trebuie sa bea un pahar de lapte in fiecare zi. Experti in sanatate spun ca laptele contine multi nutrienti importanti pentru cresterea si intretinerea organismului. Cu toate acestea multe persoane au intoleranta la lactoza, si pur si simplu nu pot consuma lapte. Exista insa un produs lactat care pare mai sanatos si mai usor de digerat chiar decat laptele, mai exact iaurtul.
Laptele de vaca este tipul de lapte cel mai consumat la nivel mondial. De asemenea si laptele de capra este baut in multe parti ale lumii. Continutul laptelui este bogat in nutrienti precum calciu, vitamina D, vitamina B2, proteine, fosfor, vitamina B 12, vitamina K, vitamina A, potasiu. Unul din cele mai importante beneficii pentru sanatate este continutul sau de calciu, ce ajuta la intarirea oaselor si dintilor. Laptele ajuta de asemenea la scaderea tensiunii arteriale, diminueaza riscurile de boli cardiace, obezitate, diabet si cancer la colon sau la san.
Iaurtul nu este decat lapte fermentat. Prin acest proces compozitia este schimbata cu totul, facandu-l si mai bun pentru sanatate. Calciul din iaurt este absorbit mai repede in organism comparativ cu calciul din lapte. Iaurtul mai contine bacterii benefice pe care laptele nu le are. Aceste bacterii ajuta la vindecarea diverselor afectiuni ale sistemului digestiv precum balonare, aciditate, ulcer, probleme la colon etc.
Un alt beneficiu al iaurtului este faptul ca este usor absorbit si digerat chiar si de persoanele care au intoleranta la lactoza sau alergie la proteine. Cei ce sufera de balonare, aciditate sau arsuri stomacale vor fi foarte usurati daca vor consuma iaurt.
Toate acestea stau drept dovada a faptului ca iaurtul este mai benefic pentru sanatate decat laptele. Prin urmare, va trebui sa crestem consumul de iaurt. Poate fi facut si acasa, sau il putem cumpara din supermarket-uri. Pentru un plus de aroma si savoare pot fi adaugate fructe proaspete sau uscate, alune sau nuci si altele.