Femeile nu o duceau rau in Evul Mediu

Femei 10 iun.

Femeile nu o duceau rau in Evul Mediu

Mitul:

Europa in Evul Mediu era echivalentul Afganistanului controlat de taliban, clasandu-se in top cinci locuri in care nu ai vrea sa te afli daca ai vagin. Femeile erau oprimate si tratate ca niste cetateni de randul noi – singurele lor responsabilitati erau sa gateasca, sa faca curatenie si sa faca pe cat mai multi copii posibili, de preferabil, baieti.

Realitatea:

Pana acum 200 de ani, Europa avea o societate agrara. Lucrul comic legat de lucrul pe camp, care iti rupe spatele, este ca are un mod ciudat de a face oamenii egali intre ei – cand, la propriu, fiecare membru al familiei este pe camp de dimineata pana seara pentru a nu muri de foame, rolul sexelor in societate si sexismul nu mai par atat de importante. Deci, cand vine vorba de responsabilitatile din casa, femeile si barbatii erau egali, din moment ce femeile trebuiau sa faca aceleasi lucruri precum un barbat.

Iar povestea nu era foarte diferita in orase. Daca tatal detinea un magazin, fetele lui il ajutau. Uneori o fata chiar prelua afacerea familiei si o conducea, daca tatal ei se imbolnavea, ceva ce nu se va intampla in societatea moderna decat mult mai tarziu. De asemenea, femeile erau sefe de carciuma foarte des in Evul Mediu – de fapt, la un moment dat, femeile conduceau intreaga industrie a berii in Anglia. Nu este exact clar cand acest lucru s-a schimbat, dar presupun ca atunci cand barbatii si-au dat seama ca le-au permis femeilor sa controleze atat berea, cat si vaginele.

Cand femeile nu erau ocupate sa fie sefe de hanuri sau sa ingrijeasca pamantul, puteau sa se alature unei manastiri, lucru care nu suna atat de impresionant pana cand realizezi ca acest lucru le oferea sansa la educatie, intr-o perioada in care nici unii regi nu stiau sa scrie sau sa citeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *