Evolutia design-ului masinilor din F1

Williams FW14B 29 iul.

Evolutia design-ului masinilor din F1

Formula 1 a fost mereu un sport care a dus tehnologia la limitele posibilului, chiar si dincolo de reguli in cateva cazuri, totul pentru a obtine cateva sutimi de secunda in minus in fiecare tur de circuit. Uneori s-a ajuns la tururi de circuit mai rapide cu cateva secunde intregi.

Masinile care au schimbat modul in care Formula 1 a avansat de-a lungul timpului sunt urmatoarele.

LOTUS 25

Pana in anul 1962 toate masinile avea un sasiu rigid si o caroserie asezata deasupra. Lotus 25 a fost masina care a schimbat acest lucru, fiind prima masina care a venit cu o constructie monococ, ceea ce insemna ca sasius si caroseria sunt acelasi lucru. Acest lucru a dus la o rigiditate ridicata a masinii si la o reducere semnificativa in greutate. Masina a castigat titlul in anul 1963. Chiar si in ziua de astazi este folosita aceasta tehnologie.

Renault RS01

Renault a intrat pentru prima data in competitie in anul 1972 si a fost prima masina care a venit cu un motor supra alimentat. Masina producea un total de 500 de cai putere. jean Pierre Jaboullie se plangea in mod repetat de turbo lag, intarzierea de dinaintea transmiterii puterii de motor. Pana in anul 1983 toti producatorii au implementat motoare supra alimentate in masinile lor.

Williams FW14b

Anul 1992 a fost anul in care tehnologia a inceput sa invadeze Formula 1. Cei de la Williams au reusit sa intregreze in masina lor un sistem de suspensii active preprogramate si un sistem avansat de tractiune a controlului. Masina l-a ajutat pe Nigel Mansel sa se califice in curse cu ceteva secunde in avans si a castigat titlul in anul 1992. A fost anul in care s-a pus la indoiala calitatea soferului, in ideea ca tehnologia preia o mare parte din activitatea de baza din Formula 1, condusul. Tehnologia a ramas si in ziua de astazi este o mare parte din povestea Marelui Circ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *