Eficienta in a economisi corect
Credem ca simplul fapt de a pune banul la ciorap, cum spune romanul, este de folos. Poate ca uitam ca dincolo de asta avem si tentatia de a cheltui la un moment dat ceea ce stim ca este pus la borcanul cu economii.
Exista si aici o arta in a face in asa fel incat eficienta unei astfel de metode sa ajute. Sa descoperim despre ce este vorba:
- Lasi la final banii pentru economii. Situatia este una clasica: dupa diverse cheltuieli te gandesti ca ceea ce ramane se duce la contul de economii. De fapt acest lucru iti da o falsa situatie de stabilitate financiara pentru ca pana la alte resurse primite te bazezi pe acesti bani. Expertii spun ca trebuie sa punem bani in contul aferent economiilor inainte de a cheltui pe diverse.
- Economiile cumulate nu sunt nici ele bune. Se crede ca daca ai un tel lucrurile sunt mai bine stabilite. Pui bani la ciorap insa te lasi usor induplecat cand vezi un articol vestimentar ce troneaza in vitrinele magazinelor. Mai bine iti creezi conturi diferite pentru nevoi pe masura, bani pentru casa, bani pentru bunuri, bani pentru reparatii etc.
- Nu iti place sa tii o socoteala la ceea ce cheltui. De fapt de aici incepe o mare problema, spun specialistii. Pentru ca nu tii o evidenta si faci cheltuieli in nestire ai putea rata sansa de a economisi. Pastreaza o evidenta care sa te ajute sa fii mai responsabil cu resurele pe care le ai si le gestionezi luna de luna.
Nu in ultimul rand, se pare ca si ideea in sine de a tine banii la ciorap, la propriu, este o maniera gresita. Daca dispui de cash, foarte usor la indemana, ai tendinta sa cheltui mai mult. O metoda pentru a economisi este sa iti tii in frau dorintele si instinctele prin a dispune de bani pe card pe care nu ii scoti la fel de usor.