Descopera cateva curiozitati despre zahar

4 ian.

Descopera cateva curiozitati despre zahar

  Diverse

Nu exista om pe Pamant care sa nu iubeasca dulciurile si, implicit, zaharul. Insa, oamenii de stiinta din Franta au descoperit ca zaharul poate da nastere la o dependenta asemanatoare cu cea care apare in urma consumului de cocaina. Astfel, cercetatorii au realizat un experiment pe soarecii de laborator unde au administrat, initial, cocaina pana cand acestia au devenit dependenti. Dupa aceasta faza, soarecii au primit zahar, iar in ce-a dea treia etapa, oamenii de stiinta au amestecat zaharul cu cocaina. Concluzia? Dependenta fata de zahar este mai puternica, iar din aceasta cauza mai este numit si ca „drogul legal”.

Dar, pe langa dependenta, zaharul poate da nastere la senzatii de depresie. Cu toate ca primul impact dupa consumul de zahar este cel de euforie, la scurt timp intervin emotiile de tristete si cele de vina. In plus, in urma unor studii realizate de oamenii de stiinta, se pare ca zaharul este responsabil pentru declansarea maladiei Alzheimer, sau diabetul de tip 3. Simtomele acestei boli apar odata cu varsta si sunt mai evidente la batranete, fiind o boala care face ca, creierul sa nu mai aiba abilitatea de a utiliza glucoza pe care o primeste prin alimente, dand nastere la tulburari cognitive. Ei bine, acesta este, pe scurt, procesul care declanseaza pierderile de memorie.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se pare ca zaharul reprezinta 20% din alimentatia de zi cu zi a oamenilor. In acest sens, medicii sustin ca aceasta cantitate este ar trebui redusa pana la procentul de 5%.

Inlocuitor pentru zahar

Astfel, zaharul poate fi inlocuit de siropul de artar sau cu alti indulcitori naturali, cum ar fi siropul de agave. De asemenea, extractul de stevie este excelent ca si inlocuitor pentru zahar, gasindu-se sub forma lichida, granule sau chiar pudra. Acesta este mai dulce decat zaharul si nu afecteaza in niciun fel glicemia, fiind recomandat pentru cei care sufera de diabet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.