Deficienta de fosfor
Cel mai abundent mineral din organismul uman este calciul. Fosforul vine pe locul al doilea, insa ambele minerale sunt necesare pentru intarirea oaselor si dintilor. Fosforul este asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate, existand numeroase functii ce depind de nivelul de fosfor din corp. Deficienta poate avea un impact negativ asupra sanatatii persoanei, iata in continuare cateva simptome ale acesteia.
Aproape 85% din fosforul din organism se gaseste in dinti si oase. Cantitatea ramasa se gaseste in sange, muschi si organe. Deficienta de fosfor rezulta intr-un numar de simptome si afectiuni precum:
- slabirea oaselor si a dintilor
- stari frecvente de oboseala
- reducerea poftei de mancare
- durere si intepenire la nivelul articulatiilor
- lipsa de energie
- aparitia mai frecventa a infectiilor
- stari de confuzie
Pe langa aceste simptome, exista si numeroase afectiuni ce pot sa apara daca exista un dezechilibru in rezervele de calciu si fosfor ale corpului. Astfel de dezechilibre duc la afectiuni precum artrita, rahitism, afectiuni ale gingiilor si degradarea dintilor.
Fosforul poate fi gasit in alimente, care trebuiesc introduse in dieta in cantitati corespunzatoare, ajutand la eliminarea deficientei. Aalimentele de contin fosfor sunt: lapte, iaurt, cascaval, carne de ton, seminte de floarea soarelui, paine integrala, orez, cartofi, porumb, mazare, broccoli, ciocolata cu lapte si altele. Pe langa aceste alimente suplimentele cu fosfor pot sa ajute de asemenea.
Este imperativ pentru mentinerea sanatatii sa se respecte un regim alimentar echilibrat, care sa satisfaca necesarul de fosfor si de alti nutrienti in organism. Pe langa varianta alimentatiei si a suplimentelor nutritive, reglarea nivelului de fosfor in organism depinde de asemenea si de aportul de calciu si de vitamina D din organism. Acest aport are un impact direct asupra nivelului de fosfor din corp, de aceea trebuie subliniata inca o data necesitatea unui regim alimentar corespunzator care sa respecte necesarul de nutrienti si minerale necesare pentru o functionare optima.