Dauneaza daca incarci telefonul peste noapte?

incarcat 25 feb.

Dauneaza daca incarci telefonul peste noapte?

Smartphone-ul a devenit o parte esentiala a vietii noastre, fiindu-ne alaturi tot timpul si ajutandu-ne la comunicare, gestionarea conturilor bancare si diverse alte moduri. Cu toate acestea, un smartphone este util atat timp cat si bateria ii functioneaza bine. Ca practica comuna, utilizatorii de smartphone-uri lasa telefoanele la incarcat peste noapte, perioada destul de lunga. Poate asta sa afecteze bateria? Sa aflam!

Orice baterie sau acumulator de telefon are un ciclu limitat de incarcari si descarcari. Acest numar poate fi redus sau crescut in functie de cum este utilizata bateria. Caldura si incarcarea la voltaj mai mare sunt cauzele principale din spatele scaderii dramatice a duratei de viata a bateriei.

Mitul conform caruia telefoanele functioneaza mai bine si bateriile tin mai mult cand sunt incarcate pentru perioade mai indelungate a inceput de la bateriile Ni-Cad. Telefoanele mai vechi ce le foloseau se comportau mai bine dupa astfel de cicluri de reincarcare mai indelungate, insa in cazul bateriilor pe baza de litiu-ion sau litiu-polimer acest lucru nu ami este valabil.

Orice smartphone ce foloseste baterii litiu-ion sau litiu-polimer are circuite avansate care previn supraincarcarea bateriei. Cu toate acestea, a lasa telefonul la incarcat zilnic pentru perioade lungi poate afecta durata de viata a bateriei.

In mod ideal, bateria trebuie lasata sa se descarce pana la aproximativ 60%, pentru ca apoi sa fie pusa la incarcat. Pe cat posibil trebuie ca bateria sa fie scoasa de la incarcat dupa ce se ajunge la 100%, de aceea este recomandat sa fie incarcata pe timpul zilei. Chiar daca circuitele de protectie ajuta la prevenirea supraincarcarii, ramanerea peste noapte a telefonului la incarcat il face sa se supraincalzeasca, iar dupa cum se stie temperaturile ridicate nu sunt favorabile pentru prelungirea duratei de viata a bateriei. Din acest motiv nu este recomandat ca telefoanele sa fie lasate la incarcat peste noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *