Cum te fac supermarketurile sa cheltui mai mult
Vi s-a intamplat vreodata sa mergeti la supermarket ferm decisi sa cumparati doar 1 articol si sa ajungeti la casa de marcat cu 20? De cele mai multe ori consumatorii cad prada ispitelor, parca sunt prea multe tentatii, insa nu este tot timpul vina consumatorului ca cedeaza.
Desi multi cred ca detin controlul asupra a ceea ce cumpara, exista cateva strategii folosite in supermarketuri care ne influenteaza fara sa ne dam seama. Sa trecem in revista cateva dintre ele.
- Cele mai ieftine produse sunt cel mai greu accesibile. Fie ca sunt pe rafturi mai inalte, fie ca sunt asezate mai in spate, de obicei cele mai accesibile sunt produsele mai scumpe.
- Aranjarea raioanelor se tot schimba. De ce? Pentru ca de fiecare data clientii sa trebuiasca sa caute, sa parcurga mai multe raioane pana sa ajunga la ceea ce au nevoie, eventual vor face mai multe cumparaturi.
- Tentatii la casa de marcat. De ce credeti ca dulciurile, bombonelele, gumele de mestecat si alte tentatii de acest fel sunt pozitionate la casa de marcat? Inca o data pentru a atrage consumatorii, pentru a-i ispiti sa mai cumpere ceva.
- Carucioare de cumparaturi foarte mari. Cand intri in magazin cu un astfel de carucior parca iti vine sa il umpli, sa cheltui mai mult.
- Strategia mirosurilor – la produse de patiserie, la flori, pozitionari strategice pentru stimularea simturilor.
- Produsele complementare care se vand impreuna. Nu e nici o coincidenta ca sunt asezate in apropiere pe rafturi. Cazul exact al pastei de dinti si al periutei, al chipsurilor tortilla si al sosului salsa si asa mai departe.
Secretul de a nu cadea prada acestor tentatii este sa detinem tot timpul controlul. Odata ce am ajuns in supermarket recomandat este sa avem bugetul fixat, sa nu il depasim, eventual sa avem si o lista pregatita de la care sa nu ne abatem.