Cum sa tratezi problema clientilor rau platnici in 4 pasi simpli
Orice business incearca sa evite aceasta situatie, insa din pacate ea exista si provoaca destul de multe batai de cap. Pentru orice lucru exista insa si o rezolvare – fie pe cale amiabila, fie apeland la departamentul juridic, firme de recuperari de creante sau la serviciile unui avocat.
Inainte de a ajunge acolo insa, e recomandat sa se parcurga cei 4 pasi mentionati in randurile urmatoare.
1. Notificati clientul cu privire la intarzierea platii
Orice depasire a termenului limita trebuie notificata clientului, chiar si in cazul in care pana la momentul respectiv a fost un client bun platnic. Indiferent daca se alege alternativa unui apel telefonic, transmiterea prin email sau trimiterea unei scrisori, trebuie sa se tina totusi cont de un aspect: notificarea trebuie facuta dupa 7 sau chiar 10 zile de la depasirea scadentei, pentru a se evita intersectarea cu o eventuala decontare a clientului respectiv.
2. Scrisoarea de somatie si notificarea despre penalizari
Daca nici dupa 10 zile de la trimiterea notificarii de intarziere a platii nu s-a primit nici un raspuns, se va trece la pasul urmator. Mai exact, va fi trimisa o noua notificare prin care clientului i se aduc la cunostinta si penalizarile aferente intarzierii.
De asemenea, este recomandat sa se pastreze tot timpul o comunicare deschisa, prin orice mijloace, in asa fel incat sa se identifice si motivele intarzierii platii din partea clientului. Aceasta a doua notificare, fie in forma scrisa, telefonica sau electronica, nu trebuie sa aiba un ton agresiv, ci sa caute sa confirme primirea mesajului din prima notificare – nu e cazul sa se apeleze inca la serviciile de recuperari de creante.
3. Somatia ultimativa
In cazul in care nici dupa alte 30 de zile de la cea de-a doua notificare clientul nu a platit, este recomandat sa ii trimiteti o notificare cu rol de somatie ultimativa. Aceasta va trebui sa comunice faptul ca plata trebuie efectuata intr-un termen de maxim 5 zile. Ragazul oferit este suficient – deja au trecut 50 de zile de la scadenta!
In aceeasi notificare va trebui specificat faptul ca daca plata nu este facuta in termenul mentionat, se va actiona pe cale juridica.
4. Apelul la departamentul juridic, firma de recuperari de creante sau biroul de avocatura
Daca nici cea din urma notificare nu a avut vreun efect si nu va doriti ca problema sa ramana nesolutionata, e momentul sa inaintati situatia catre departamentul juridic, firma de recuperari de creante sau biroul de avocatura cu care colaborati.
Incasarea creantelor de la clientii rau platnici este un proces nu tocmai placut si care poate sa devina destul de costisitor. Asigurati-va tot timpul ca furnizati produsele si serviciile in baza unui contract, iar in momentul intarzierii platii sistati oferirea acestora, pentru a nu inregistra pierderi si mai mari.
In situatia in care nici una din cele 3 notificari mentionate nu are vreun efect, asigurati-va ca aveti acoperire din orice punct de vedere. In nici un caz nu trebuie sa omiteti contractarea serviciilor unui cabinet de avocatura sau a unei firme de recuperari de creante care poate sa rezolve asemenea situatii deranjante.