Cum este afectat creierul de muzica
Muzica a fost parte integranta a vietii noatre de o perioada foarte indelungata de timp. Se crede ca exista inca de la civilizatii ce au trait cu peste 50.000 ani in urma. Foarte interesant de observat este modul cum a evoluat, reflectand apecte sociale, economice, legate de mediu, religioase si multe altele. Este o modalitate prin care ne exprimam emotiile si sentimentele.
Dezvoltarea creierului si influenta muzicii asupra sa poate fi analizata dupa doua abordari, cea generica si cea stiintifica.
Abordarea generica spune ca muzica este placuta la nivel universal. Fiecaruia dintre noi ii place un anume tip de muzica. De cele mai multe ori are un impact benefic asupra ascultatorului. Muzica are de asemenea un efect de calmare asupra mintii, imbunatateste atitudinea, relaxeaza corpul si ne elibereaza de stres. S-au observat efectele benefice ale muzicii si pentru memorie, dar si ca factor de motivare pentru exercitiile fizice.
Din punct de vedere stiintific, explicatiile sunt mai elaborate. Nivelul de serotonina este crescut. Probleme, griji, anxietate sau depresie – toate creaza o situatie haotica la nivelul creierului, ii afecteaza functionarea. Aceasta din cauza nivelului redus de serotonina. Odata ce acesta este crescut se imbunatateste si starea generala.
Terapia prin muzica s-a dovedit de ajutor si la imbunatatirea abilitatilor de vorbire la copiii cu deficiente, permitandu-le sa se exprime mai eficient. De asemenea muzica este un ajutor si pentru memorie. Versurile unei melodii pot aduce amintiri demult uitate, bune sau rele, pe care nici nu mai stiam ca le avem. Muzica este folosita in multe terapii, fiind adresata fizicului, emotionalului, cognitivului sau nevoilor sociale ale unei persoane. Interventia sa este menita sa tina stresul sub control, sa usureze durerea, sa promoveze o stare de bine, sa ajute la o exprimare mai buna a sentimentelor si multe altele.
Cum cunostintele sunt hrana pentru minte, s-ar putea spune ca muzica este sistemul digestiv care asigura ca aceste cunostinte sa fie asimilate corespunzator. Muzica se comporta ca un bun agent de motivare, te mentine intr-o stare buna si cu siguranta nu are nici un efect daunator.