Consultul oftalmologic
„Ochii sunt lumina sufletului” este cea mai cunoscuta expresie cand vine vorba de vederea noastra. Ochii exprima starile sufletesti ale omului, reflecta sensibilitatea din fiecare, reda tot ceea ce este in meidul inconjurator, acumuleaza imagini si contureaza tot ceea ce se intampla in jurul nostru.
De cele mai multe ori oamenii nu isi dau seama de importanta acestui simt pentru om. Fie ca citim o carte, ca vizionam un film, ca alegem cadouri, ca observam un peisaj sau un om pe strada, vederea este cea mai importanta intr-o lume de cele mai multe ori oarba. Ce se intampla atunci cand informatiile pe care le primim din exterior devin incetosate, se misca sau apar in dublu exemplar? Inseamna ca intampinam diferite simptome ale ochiului care nu trebuie trecute cu vederea. Informatiile despre aceste simptome necesita un consult oftalmologic pentru a rezolva cu eficienta distorsiunile vederii. Acest lucru presupune un examen oftalmologic corect si corect, care ajuta la determinarea dioptriilor, daca este cazul, precum si prescrierea ochelarilor. Consultul oftalmologic include: refractometrie, acuitate vizuala, presiune intraoculara, examenul polului anterior si examenul fundului de ochi, toate necesare pentru determinarea parametrilor normali functiei vizuale.
Este recomandat ca fiecare persoana sa isi faca un consult oftalmologic cel putin o data pe an, pentru a sti cu exactitate situatia in care simtul lor vizual are probleme, si cu atat mai mult este recomandat celor care isi petrec cea mai mare parte a timpului in fata calculatorului, citind carti sau sunt la volanul unui autovehicul. Pentru acei purtatori de ochelari este indicat sa mearga la medicul oftalmolog in medie de 2 ori pe an. Pentru cei mici este recomandat un consult o data la 2-3 ani, exceptand cazurile in care copii se plang ca le obosesc ochii, lacrimeaza la contactul cu mediul extern sau obosesc foarte repede.