Conceptii gresite despre stiinta

stiinta 29 sept.

Conceptii gresite despre stiinta

  Diverse

Notiuni preconcepute, neintelegeri si pareri ce nu tin de stiinta, prejudecati si atitudinea fata de stiinta sunt lucruri obisnuite atat printre copii cat si in cazul adultilor. Persoana care are formata acea parere gresita nici macar nu stie ca  ceea ce crede este gresit, si nu accepta acest lucru.

Aceste neintelegeri legate de stiinta se formeaza datorita diverselor motive. De multe ori parerile gresite sunt transmise de la o persoana la alta, atat adultii cat si copiii avand pareri pe care le vine greu sa le shimbe. Spre exemplu, daca unor studenti le sunt prezentate patru pareri, doua corecte si doua gresite, le vor alege pe cele care se potrivesc logicii lor, fara sa isi dea seama daca gresesc sau nu.

Una din parerile gresite este faptul ca majoritatea oamenilor considera stiinta a fi perfecta si ca legile formulate de stiinta sunt absolut de necontestat. Nu sunt constienti de faptul ca legile stiintei se bazeaza pe axiome, care sunt doar presupuneri de baza, fara a avea o explicatie sau dovezi care sa le confirme.

Fara exceptii, persoanele considera ca toate calculele stiintifice sunt fara nici o greseala, foarte precise. Nu tot timpul este asa insa. Nu toti pot sa accepte ca se pot face si greseli uneori. Aceasta opinie potrivit careia predictiile si teoriile stiintifice sunt perfecte si nesupuse greselilor este total eronata. O predictie sau o teorie formulata se apropie doar de perfectiune. Daca modelul si faptele pe care se bazeaza sunt complexe, de cele mai multe ori se intamlpa ca toate calculele sa nu fie foarte exacte si exista posibilitatea de a gresi. Pentru a obtine rezultate cat mai exacte, cercetatorii trebuie sa-si actualizeze continuu studiile, modelele si instrumentele.

Conceptia gresita despre stiinta poate avea impact negativ asupra tinerelor generatii. Copiii tot timpul pun intrebari parintilor cand au o nelamurire. De aceea daca nici acestia nu stiu exact, pot sa ii indrume catre carti sau catre internet pentru a gasi un raspuns. In mod similar profesorii trebuie sa demonteze miturile si ideile preconcepute oferind elevilor sansa de a experimenta. Se induce astfel o gandire logica in mintea studentilor, si le permite sa isi formeze ei o parere solida fara a prelua idei preconcepute si de multe ori gresite, formulate de altii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *