Cele mai frecvente tulburari de somn

21 sept.

Cele mai frecvente tulburari de somn

Se presupune ca somnul ar trebui sa fie un timp de liniste si relaxare. Cei mai multi dintre noi trec dintr-o stare de veghe intr-una de somn profunda, somn non-REM, urmata de o stare cunoscuta ca somnul REM. Insa, atunci cand limitele acestor faze de somn devin neclare, actiunea de a dormi poate deveni una destul de infricosatoare. De fapt, unele tulburari de somn par a fi demne de filmele horror, mai degraba decat de linistea din dormitor.

Tulburare de cosmar

Indiferent ca visam ca suntem omorati sau ca stam dezbracati in fata colegilor de la scoala, cei mai multi dintre noi au trait un astfel de cosmar la un moment dat in viata. Atunci cand cosmarurile trec de la ocazional la teroare in fiecare noapte inseamna ca suferi de tulburari de cosmar. Oamenii care sufera de aceasta tulburare adesea se trezesc intr-o sudoare rece si au in minte amintirea vie a ceea ce au visat. De aceea, pacientii care sufera de tulburare de cosmar au frica de a dormi. Factorii cei mai importanti care declanseaza aceasta tulburare sunt reprezentati de stres si privare de somn, dar si unele medicamente.

Somnambulism- aproape 15% dintre adulti se trezesc ocazional si incep sa se plimbe prin jurul casei, numarul fiind mai mic in cazul copiilor. Nimeni nu stie ce se afla exact la baza somnambulismului, dar se presupune ca stresul si somnul dificil contribuie la aceasta tulburare. De asemenea, si genetica este un factor important: rudele apropiate ale unui somnambul au cu 10% sanse mai mare de a dezvolta aceasta tulburare de somn.

Sindromul capului care explodeaza

Aceasta afectiune este mai frecventa decat se credea pana in prezent. Oamenii de stiinta au realizat un studiu care sugereaza ca aproape 10% dintre oameni sufera la un moment dat in viata de aceasta tulburare. Simptomele acestui sindrom sunt descrise de zgomote puternice care se aud in capul pacientului inainte ca acesta sa adoarma. Astfel de zgomote se aseamana foarte mult cu sunetele unor bombe, a focurilor de artificii, impuscaturi sau tunete, si apar brusc si dispar extrem de repede.

De asemenea exista persoane care sustin ca experimenteaza si senzatii vizuale care le insotesc pe cele auditive. Nu exista durere si nici nu prezinta un pericol pentru sanatatea creierului. Medicii nu stiu ce anume declanseaza aparitia sindromului, dar stiu ca aceasta boala nu este asociata cu una grava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *