Cele mai faimoase epave ale lumii

19 dec.

Cele mai faimoase epave ale lumii

  Diverse

Se estimeaza ca sunt mai bine de 3 milioane de epave inca nedescoperite in oceanele lumii, unele din care sunt vechi de mii de ani. Chiar si cifrele epavelor cunoscute sunt impresionate. Spre exemplu pana in momentul de fata sunt inregistrate date in legatura cu 150 000 de epave. Un numar mare din acestea au o importanta istorica si sunt protejate de UNESCO.

Cel mai recent dezastru de acest tip ce a atras media a fost Costa Concodria, nava ce s-a trasformat intr-o adevarat testoasa pe apele din apropiera Isola Del Giglio, pe coasta Italiei in anul 2012.  Vasul sta rasturnat pe o parte. In anul 2013 au inceput operatiunile de recuperare si sunt inca in decurs.

World Discoverer

MS Wold Discoverer a fost o nava de croaziera construita in anul 1974 care facea voiaje periodice catre Antarctica pentru a observa miscarile calotei de gheata. Nava avea o cala dubla care ofera protectie limitata impotriva impacturilor. Roca de care nava s-a lovit in aprilie 2000 era una nemarcata pe harda in Solomon Islands.

Mediterranean Sky

Mediterranean Sky a fost numit initial Citi of York si a fost construita in anul 1952 in Newcastle, Anglia. Nava de croaziera a plecat din londra in noiembrie 1953 si a continuat sa fie folosita pana in anul 1971 cand a devenit Mediterranean Sky. Ultimul voiak a fost in August 1996 in drum spre Patras.

MV Captayannis

Captayannis a fost o nava comerciala din Grecia ce se ocupa cu transportul de zahar. Aceasta s-a scufundat in anul 1974 in River Clyde din Scotia dupa ce  s-a lovit de un petrolier BP. Petrolierul nu a suferit pagube insa ancora acestuia a perforat cala navei si aceasta a inceput sa ia apa la bord. Desi epava se afla destul de aproape de tarm nu au fost derulate actiuni de recuperare a navei. Pentru localnici nava a inceput sa fie cunoscuta drept „vasul de zahar”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *