Ce reprezinta, de fapt, ihtisul

Ihtis 3 iul.

Ce reprezinta, de fapt, ihtisul

Intreaga idee de folosire a unui simbol este ca transmite ceva pe scurt – vezi o imagine cu o figura betigas intr-o rochita si nu mai ai nevoie de fraza: „Acesta este un loc in care femeile isi pot face nevoile.” Dar ce este fascinant este ca uneori intelesul unui simbol se va pierde in istorie, dar vom continua sa-l folosim oricum, chiar si cand se descopera ca insemna altceva initial. Banuiesc ca ne-am obisnuit. Dar ce am face daca am stii ca …

Dupa cruce, cel mai ubicuu simbol al crestinismului este ihtisul, aparand azi foarte des in habitatul sau natural – ca autocolant pe bara de protectie. Ihtisul dateaza, de fapt, de pe vremea antichitatii, cand crestinismul era inca o secta obscura si, tinand cont de faptul ca pestele si pescuitul erau simboluri utilizate frecvent in Biblie, ai putea spune e un simbol mai potrivit pentru invatamintele lui Hristos decat dispozitivul folosit pentru a-l tortura si ucide.

Unul dintre numele sub care simbolul era cunoscut inainte ihtisul era vesica pisces (vasul pestelui) si era folosit ca simbol pentru cam orice zeita a fertilitatii din toate timpurile si locurile, de la Atargatis (zeita siriana a fertilitatii), Afrodita / Venus (zeita iubirii si a sexului), pana la Marele Zeite Mama pagane, reprezentand vulva ei oferitoare de viata. Pe scurt, de cate ori cineva dadea peste imaginea unui peste in lumea pre-crestina, probabil ca era opusul unui metafore subtile pentru partile feminine.

Potrivit unor cercetatori, crestinii au adoptat simbolul pestelui – vagin pur si simplu pentru ca era foarte comun, insa apoi au cautat tot felul de justificarii non – vaginale pentru el. Pana si specialistii crestini recunosc ca al doilea cel mai popular simbol al lor are o istorie bogata, doar ca e una despre care nu ai vrea sa aduci vorba la o cina in familie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *