Cauzele si efectele ploilor acide
Ploile acide sunt o forma de poluare care provoaca stricaciuni mari ecosistemelor si sanatatii umane. Regiunile cele mai afectate de aceste ploi acide sunt partea estica a SUA, Europa de est, sud-estul Canadei, China si Taiwan.
Ploile acide – termen folosit pentru descrierea ploilor cu un nivel al pH-ului sub 5,6. Au ajuns un subiect de discutie dezbatut intens datorita afectarii mediului inconjurator pe intreg teritoriul lumii. In ultimul deceniu ploile acide au provocat distrugeri in multe parti ale lumii; se formeaza din cauza oxizilor de sulf si azot, care combinati cu umiditatea continuta in atmosfera formeaza acizi de natura sulfurica si azotica ce ajung sa aiba forma ploilor acide, care pot cadea la o distanta considerabil mai mare fata de locul unde s-au format acesti compusi.
Compusii principali care provoaca ploile acide sunt dioxidul de sulf si diversi oxizi ai azotului. Primul se poate forma prin procese industriale (fabrici de procesare a petrolului, diverse alte fabrici, industria otelului etc), mijloace naturale (vegetatie in putrefactie, plancton, vulcani etc) cel mai important factor in acest sens fiind arderile industriale ce sunt raspunzatoare pentru emisia a peste 69% de dioxid de azot in atmosfera. Oxizii azotului, cealalta principala cauza a ploilor acide, se formeaza in procesele de combustie ce implica temperaturi foarte mari (industrie chimica, productia de ingrasaminte, uzine de automobile etc), procesele industriale emitand circa 32% iar transporturile aproximativ 43% din totalul de oxizi de azot ce ajung in atmosfera, in timp ce fulgerele, eruptiile vulcanice, incendiile in paduri, actiunile bacteriilor asupra solului si alti factori naturali ajung abia la 5 procente.
Efectele se fac simtite peste tot, sa incepem cu viata acvatica. Ploile acide dauneaza organismelor acvatice foarte mult. O cantitate ridicata de acid sulfuric in apa impiedica pestii sa absoarba nutrienti naturali, sare, oxigen. In ceea ce priveste pestii de apa dulce, trebuie sa compenseze si sa echilibreze cantitatea de saruri si de minerale din tesuturi. Moleculele de acid au ca rezultat formarea de mucus ce impiedica absorbtia oxigenului in cantitati normale. Aciditatea reduce nivelul pH-ului si provoaca dezechilibre la nivelul sarurilor din organismele pestilor, de asemenea afecteaza abilitatea acestora de a-si mentine un nivel bun al calciului, afecteaza in acest fel procesele reproductive pentru multe specii.
Pe langa daunele provocate diverselor ecosisteme, afecteaza si tot ceea ce a fost realizat de om, structuri si materiale; afecteaza si dizolva gresia, calcarul si marmura; afecteaza prin coroziune elemente ceramice, textile, vopseluri si metale; cauciucul si pielea se deterioreaza cand sunt expuse ploilor acide, si de asemenea sculpturile si monumentele din piatra isi pierd din aspect si din stralucire cand sunt supuse la astfel de fenomene.
Deasupra tuturor se afla insa riscurile si daunele ce afecteaza sever sanatatea si viata umana. Ne afecteaza prin poluarea solului si atmosferei, se formeaza prin ploile acide compusi toxici, si odata formati acestia, se pot infiltra in apa potabila si afecteaza pana la noi lantul trofic. Sa incercam pe cat posibil sa reducem aceste cauze care provoaca ploile acide pentru ca atat noi cat si generatiile viitoare sa traim intr-un mediu curat si sanatos.