Cauzele cosmarurilor

cosmar 23 sept.

Cauzele cosmarurilor

Nimanui nu ii place sa se trezeasca dintr-un vis frumos care pare foarte real. Cand te trezesti uimit si iti dai seama ca totul a fost un vis, apare o usoara dezamagire. Mintea umana poate pune alaturi partea sa constienta si cea inconstienta, prin intermediul viselor.

Majoritatea timpului avem vise pe care nu ni le mai amintim dupa ce ne-am trezit, in aproximativ 80% dintre cazuri ne trezim amintindu-ne detalii despre vis, insa in cateva minute totul este uitat. Ulterior realizam ca am visat ceva si incercam sa punem din nou visul cap la cap, insa nu ne prea reuseste. Partea mai putin placuta este atunci cand avem cosmaruri, exact opusul viselor placute, pentru care nu suntem pregatiti si adesea ne inspaimanta si ne provoaca panica.

Exista o serie de factori care forteaza creierul sa „produca” un cosmar. Excesul de alcool sau abstinenta de la acesta poate fi una din aceste cauze. Cei ce abuzeaza de alcool in mod frecvent au vise care nu sunt tocmai placute, acelasi fiind cazul celor care incearca sa renunte. Pentru a nu mai avea cosmaruri se recomanda celor care vor sa renunte la alcool sa o faca treptat, fara a priva dintr-o data organismul de acesta.

Diverse temeri si fobiile sunt alte cauze ale cosmarurilor. Frica de apa sau de o cantitate mare de apa, teama de inec pot provoca de exemplu vise in care esti instrainat undeva in mijlocul unui ocean sau a unei mari. Frica de gandaci sau alte insecte iti poate provoca cosmaruri in care acestea sunt peste tot in preajma ta. Mintea amplifica aceste temeri si fobii la nivel de subconstient si le declanseaza in timpul somnului, provocand cosmaruri.

Medicamentele sau boala pot conduce o persoana sa cada prada cosmarurilor. Daca este un caz asemanator alcoolului, medicamentele trebuiesc retrase treptat din organism, spre exemplu somniferele care provoaca un somn adanc, fara vise, daca se doreste renuntarea la ele trebuie micsorata treptata doza si nu intrerupt tratamentul brusc.

Stresul si anxietatea – probleme cu care ne confruntam zilnic, se numara si ele printre cauzele cosmarurilor. Nu scapa nimeni de stres, fie ca este cauzat de o factura la care se apropie data scadenta, fie ca e un proiect care trebuie predat, un examen de sustinut sau orice altceva. Problemele cu care se confrunta o persoana trebuie rezolvate si trebuie cautata si relaxarea.

Poti scapa de cosmaruri daca identifici cauza lor si incerci sa o elimini. Dupa ce ai constientizat care este problema, gaseste o solutie si vei putea sa dormi mai linistit, fara a mai avea acele vise inspaimantatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *