Brichetele Zippo

Zippo 27 mai

Brichetele Zippo

Zippo este o bricheta de metal care este reincarcabila, fiind produsa de catre Zippo Manufacturing Company. Prima bricheta Zippo a fost creata intr-un garaj de catre George G. Blaisdell, fiind inspirat de un model similar din Austria; totul se intampla in oraselul american Bradford din statul Pennsylvania. Modelul a fost brevetat pe trei martie 1936. Sloganul firmei este „The Name in the Flame”.

De la momentul aparitiei primei brichete Zippo in 1932 au fost confectionate peste 500 de milioane de unitati, existand in cateva zeci de mii de modele. Aceste brichete sunt cunoscute pentru faptul ca li se acorda o garantie pe viata de catre companie. Acest lucru inseamna ca daca bricheta se strica, nu conteaza cat de veche este ori cati proprietari a avut inainte, deoarece Zippo Manufacturing Company o va repara gratuit sau o va inlocui cu una noua, tot gratuit. Finisajul exterior este singurul element care nu se supune acestei garantii. Aceste brichete Zippo originale, datorita duratei de viata mari si a modelelor variate, sunt colectionate de unii oameni – compania estimeaza ca peste patru milioane de astfel de colectionari exista doar in Statele Unite.

Cu aceste brichete se pot face si o serie de trucuri, precum numere de prestidigitatie, diferite metode de aprindere, de „reinviere” a flacarii etc, aceste obiceiuri datand inca din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. In acea perioada, Zippo a incetat temporar productia pentru pietele de consum, brichetele avand ca destinatie exclusiva armata americana. Ca urmare, acestea au devenit foarte populare, fiind atat de rare.

Pretul de vanzare care este recomandat de catre Zippo Manufacturing Company variaza mult: intre 12,95 de dolari si 15,621.60 de dolari, aceasta varianta fiind facuta din aur de 18 karate. Primele brichete ale companiei aveau un pret de vanzare de 1,95 de dolari – daca acest pret va pare foarte mic, trebuie precizat ca in 1932 Statele Unite se aflau intr-o puternica criza economica; un bilet la cinema, de exemplu, costa 0.35 de dolari.

In martie 2011, din cauza scaderii considerabile a numarului de brichete vandute, de la 18 milioane la mijlocul anilor 1990, la 12 milioane, pe langa presiunea tot mai mare asupra oamenilor sa nu fumeze, Zippo Manufacturing Co. a inceput sa produca o varietate de produse sub numele Zippo, precum ceasuri de mana si apa de colonie. Strategia este similara cu succesul companiei Victorinox care a inceput sa vandata ceasuri de mana, bagaje, imbracaminte si parfumuri.

Pe cinci iunie 2012, compania a produs bricheta cu numarul 500.000.000, in acelasi an sarbatorind aniversarea de 80 de ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *