Bei suc? Fa pasi!

juice 11 sept.

Bei suc? Fa pasi!

Persoanele care consuma indulcitorul numit fructoza – adica marea majoritate – risca sa dezvolte o serie de probleme de sanatate. Conform unor studii recente, riscul este redus insa considerabil daca acele persoane se ridica si incep sa se plimbe, chiar daca nu fac un efort fizic deosebit. Fructoza este folosita ca indulcitor in multe mancaruri si in aproape toate bauturile racoritoare. Problema cu acest indulcitor este ca, spre deosebire de glucoza – numele formal al zaharului – , fructoza este metabolizata in principal de catre ficat, prin urmare o mare parte din cantitatea ingerata este transformata in acizi grasi, dintre care o parte raman in ficat si il afecteaza.

Restul acizilor grasi trec in fluxul sanguin, provocand un adevarat haos metabolic. Studii si cercetari facute atat pe oameni cat si pe animale au pus in legatura directa consumul de cantitati moderate de fructoza cu oscilatii periculoase ale nivelului zaharului in sange, dezvoltarea unei rezistente la insulina, diabet, acumularea de grasimi in jurul taliei, obezitate, probleme cu colesterolul si multe alte deranjamente metabolice.

Un cercetator de la o universitate americana a examinat interactiunile dintre activitatea fizica si fructoza, nefiind inregistrat nimic in acest sens. Pentru studiu au fost vizate persoane tinere, atat femei cat si barbati, care trebuiau sa bea suc in scopul progresului stiintei. Nu au fost foarte greu de gasit, pana la urma au fost alesi 22 participanti. Au fost adusi in laborator, li s-au facut teste iar cercetatorii le-au urmarit raspunsurile organismului in urma unui nivel ridicat de fructoza consumat, monitorizand nivelul zaharului din sange si nivelul insulinei, luand de asemenea si alte repere precum nivelul colesterolului si altele. Participantii au completat chestionare despre alimentatia urmata si despre cat de activi sunt, au fost monitorizati timp de o saptamana cata miscare fizica fac efectiv. Apoi grupul a fost impartit in doua, jumatate din voluntari trebuind sa petreaca doua saptamani fiind de doua ori mai putin activi, facand de doua ori mai putina miscare decat de obicei, iar celalalt grup trebuia sa dubleze miscarea fata de perioada anterioara. Dupa o perioada de o saptamana de repaos, echipele erau schimbate, pentru ca fiecare voluntar sa treaca prin ambele tipuri de tratament. In tot acest timp au consumat bauturi bogate in fructoza, aproximativ 75 grame pe zi din sucuri de lamaie. Un astfel de suc continea aproximativ 250 calorii, iar voluntarilor li s-a cerut sa reduca acest numar din alta parte a alimentatiei pentru a evita cresterea in greutate. Dupa fiecare sesiune de cate doua saptamani, le erau luate din nou analizele.

Rezultatele au fost foarte diferite, in functie de cat de mult se miscasera. Cei din grupul mai inactiv, desi erau tineri si sanatosi, prezentau o schimbare majora la nivel de colesterol profile de sanatate si dezvoltarea rezistentei la insulina. Pe de alta parte, cei din grupul mai activ, care nu trebuiau sa faca neaparat efort fizic, ci doar plimbarile erau suficiente, nu au avut nici o problema de acest gen, chiar daca au consumat zilnic aceeasi cantitate de fructoza. Se pare ca simpla plimbare a anihilat efectul daunator al fructozei. Asa ca, daca sunteti mari amatori de sucuri – majoritatea contin substanta daunatoare – dupa ce le consumati, plimbati-va. Sau parcati masina la o distanta mai mare de casa. Folositi scarile in locul liftului, nu e neaparat obligatoriu sa faceti exercitii fizice, trebuie doar evitat sedentarismul si incurajata miscarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *