Autonomie de 1600 Km pentru o masina electrica
Nimic nu se compara cu un motor bazat pe combustie interna cand vine vorba de eficienta, fiabilitate sau autonomie. In momentul de fata sunt foarte multe noi tehnologii care doresc sa inlocuiasca modul clasic de functionare al motoarelor. Problema este ca aceste noi tehnologii nu sunt la fel de eficiente precum s-ar dori. Marea problema cu care se confrunta aceste masini noi este cea a autonomiei.
In industria auto motoarele electrice sunt cele incep sa fie din ce in ce mai folosite, diferite hibride fiind create pentru a reduce consumul si emisiile. In cazul unei masini electrice in totalitate emisiile nu sunt o problema, dar autonomia este o problema mare.
Recent companiile Phinergy si Alcoa au anuntat ca au realizat un nou tip de baterie capabila sa duca autonomia masinilor electrice la 1600 de kilometri. Noile baterii sunt de tip aluminiu-aer si spre deosebire de cele clasice de tipul litium ion nu necesita incarcare. Acestea vor trebui schimbate la intervale regulate de timp. Companiile care au dezvoltat noile baterii spun ca preturile de intretinere si functionare pentru un astfel de automobil ar fi asemanatoare cu cele din ziua de astazi.
Bateriile de tip aluminiu aer functioneaza folosind reactia dintre aluminiu si apa oxigenata pentru a genera energie electrica. Energie electrica ce va fi folosita la alimentarea motoarelor electrice. Daca aceste noi baterii ar fi asezate in aceeasi configuratie cu cele de tip litiu-ion vor ajunge sa ofere o autonomie de 1600 kilometri. Desigur pentru a ajunge la aceasta tinta va trebui sa opresti la fiecare suta sau doua de kilometri pentru a alimenta sistemul cu apa. Dar chiar daca va trebui sa ai in portbagaj plin cu apa, solutia este una mult mai buna decat aceea de a sta ore intregi in care sa asptepti sa se incarce bateriile.
Compania a inceput testarile pentru aceasta baterie pe circuitul Gilles Villeneuve din Montreal.