Astm

Astm bronsic 13 mai

Astm

Astmul este o afectiune care, in prezent, afecteaza in jur de 300 de milioane de oameni din toata lumea. Din acestia, 25.000 mor, ca urmare a netratarii. Astmul este o boala foarte serioasa, deoarece impiedica respirarea normala, afectand plamanii. Cand o persoana cu plamani sanatosi respira, fluxul de aer patrunde si iese din plamani foarte usor, lucru care nu se intampla cu o persoana astmatica. Din cauza sensibiltiatii mari a plamanilor lor, acest lucru devine tot mai greu din cauza inflamarii cailor respiratorii. In timpul crizei de astm, peretii cailor respiratorii se umfla, iar muschii din jurul lor se contracteaza, iar mucusul care este secretat apare intr-un volum tot mai mare, blocand caile respiratorii.

Gradul de gravitate cu care astmul afecteaza un om difera de la caz la caz, insa cele mai puternice crize apar intotdeauna noaptea si in primele ore ale diminetii. Astmul nu se poate vindeca, insa poate fi tinut sub control daca se urmeaza un tratament potrivit, cel recomandat de catre doctor. Astfel, persoanele astmatice pot urma cursul unei vieti normale, in care pot participa la fiecare activitate,  la egalitate cu persoanele care nu sunt afectate de astm.

Simptome:

  1. Tusea uscata, obositoare, care apare in timpul noptii, dimineata sau dupa depunerea de efort. In unele cazuri, acest simptom este singurul simptom dintre toate care apare. De asemenea, se poate intapla ca dupa terminarea accesului de tuse sa se elimine o cantitate mica de sputa albicioasa, lipicioasa si vascoasa.
  2. Respiratia grea, denumita si dispnee, care da senzatia de sufocare. Expiratia este prelungita, folosind muschii toracelui pentru a impinge aerul afara.
  3. Respiratia suieratoare. Aceasta respiratie grea este un simptom important, chiar daca nu se aude neaparat tot timpul – poate sa apara doar in urma efortului fizic sau cand persoana este racita, lucru care, initila, nu-ti da de gandit, punand simptomul pe seama altor factori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *