Arta stradala-vandalism sau arta?

30 apr.

Arta stradala-vandalism sau arta?

  Arta

Arta stradală(street art) este un curent puternic în arta contemporană a spaţiilor publice. La fel ca şi dansul de stradă(street dance-ul), acest gen de artă îşi propune să pătrundă într-un mod puternic în mintea publicului, să creeze anumite impresii şi să transmită mesaje.

Încetul cu încetul, street art-ul a început să-şi facă simţită prezenţa din ce în ce mai mult şi în România; este destul de des întâlnit atât pe străzile oraşelor şi mai mici şi mai mari ale ţării noastre, faţadele clădirilor, cât şi în interioarele părăsite ale acestora.

Definitie

Ca o definiţie a noţiunii de street art ar sta următoarele: orice gen de artă ce se desfăşoară în spaţii publice şi este reprezentată de graffiti, stencil graffiti, stickers, wheatpasting şi street posters. Această artă este utilizată pentru a se face distincţia între spaţiul public contemporan şi vandalismul adesea întâlnit prin toată Europa. Se doreşte o diferenţiere a conceptului de estetică, de înfrumuseţare a străzilor faţă de distrugerea, urâţirea acestora prin diferite acte: de vandalism, de distrugere, demolare, părăsire, uitare, delăsare.

Tipuri de street art

După cum am enumerat mai sus, arta stradală se constituie din mai multe tehnici şi utilizează elemente de recuzită. Aşadar, pe lângă „picturile” în sine realizate cu graffiti şi posterele stradale, mai întâlnim în acest tip de artă şi următoarele: sticker-ele ce reprezintă printuri sau desene imprimate pe hârtie autocolantă, ce se lipesc ulterior în diferitele spaţii publice, pe semnele de circulaţie, pe faţadele clădirilor, pe ferestrele acestora, pe bănci, magazine, garduri, de altfel aceleaşi suporturi utilizate şi pentru celelalte tipuri din componenţa street art-ului.

Stencils-urile reprezintă desene realizate cu ajutorul şabloanelor tăiate din carton sau material plastic, peste care se spray-ează diferite vopseluri şi culori. Tehnica de wheatpasting este tradusă prin lipirea, aplicarea în diferitele spaţii publice a unor desene sau printuri de diferite dimensiuni, cu ajutorul unor adezivi: lipici, paste de lipit.

Mesaje transmise

Deoarece este considerată o artă, şi creatorii sau dezvoltatorii şi cei care o utilizează nu sunt nişte oarecare. Nu pot fi numiţi nişte infractori care pângăresc străzile, ci sunt consideraţi în primul rând de ei înşişi nişte artişti, deoarece ei crează lucruri ce se vor a fi frumoase, estetice şi aducătoare de bucurie, veselie, voie bună celor ce le privesc; transmit mesaje de genul: ”Lumea nu ar trebui să fie închisă la minte, la suflet, la inimă, ci din contra, ar trebui să fie ajutată să se exprime liber, fără îngrădire, ar trebui să aibă timp să se bucure de cele mai mici nimicuri din această viaţă trecătoare, pentru că nu se ştie niciodată cât vom trăi fiecare pe acest pământ”.

Aceşti artişti, în primul rând singur proclamaţi, sunt organizaţi în grupuri, dar există şi artişti solitari care şi-au dezvoltat ca şi primii o carieră deosebită, ba au căpătat până şi o notorietate internaţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *