Animale de casa exotice – da sau nu?

petsnake 9 sept.

Animale de casa exotice – da sau nu?

Iubim animalele si multi ne-am dori sa avem unul in casa. Majoritatea se limiteaza la animale decasa tipice – caini, pisici, pesti etc – dar sunt si persoane care prefera serpii, soparlele, cimpanzeii sau alte animale exotice, generand aceasta discutie si aducand argumente pro si contra pentru fiecare din categorii.

Argumentele in favoarea tinerii in casa a unui animal exotic se refera in principal la cele ce prezinta un risc redus – reptile, rozatoare, broaste, porcusori de guineea etc. Nu isi au locul intr-un camin animale precum cimpanzei, pitoni, feline de talie mare, crocodili, explicatiile vin in continuare.

Costurile de intretinere sunt mai mici, comparativ cu intretinerea cainilor sau pisicilor. Soparlele, broastele, paianjenii sau chiar serpii au nevoie de putina mancare si de ingrijire veterinara mult mai putina, fiind perfecte pentru mediul urban, putand fi tinute intr-un apartament. Pe de alta parte nimic nu se compara cu afectiunea oferita de un caine sau o pisica.

Animalele exotice sunt perfecte pentru proprietarii mai ocupati, spre deosebire de caine, o soparla nu trebuie scoasa la plimbare zilnic, un sarpe nu va trebui alintat precum o pisica, o broasca nu necesita sa ii tii companie tot timpul. De asemenea cei alergici la caini sau pisici nu vor mai avea aceasta problema cu un animal exotic.

Lista de argumente impotriva tinerii in casa a unui animal exotic incepe cu comertul ilegal de astfel de specii, fiind afectate populatiile de specii din mediul natural, in acest fel. Mai sunt de asemenea si proprietarii neglijenti, fie fata de animal, fie fata de pericolul la care expune vecinii sau chiar membrii familiei cand tine in casa un piton sau o felina de talie mare. Multa lume achizitioneaza astfel de feline de cand sunt pui, foarte pufosi si jucausi, insa cand ajung sa creasca nu mai sunt pe placul stapanilor, care ii neglijeaza, abandoneaza sau chiar abuzeaza.

Un alt aspect negativ de care trebuie tinut cont este ca animale de prada precum crocodilii sau felinele de talie mare au acel instinct de pradator care nu poate fi inlaturat prea usor, devenind un potential pericol pentru membrii familiei, vecini sau vizitatori, odata ce cresc.

Un alt aspect negativ ar fi bolile rare pe care le pot transmite, odata luati din mediul lor si adusi in o cu totul alta zona pot fi purtatori de virusi sau agenti patogeni care pot declansa, in cazuri tragice, adevarate epidemii in localitatile unde sunt prezenti.

Tinand cont de toate cele mentionate mai sus, ramane doar o chestiune de ratiune aceasta alegere de a tine in casa un animal exotic. Daca acesta nu are de suferit, daca nu este periculos pentru proprietar si daca nu este o specie aflata in pericol, puteti opta in acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *